Ik dacht altijd dat egoisme iets slechts was

Zo herkenbaar.

Reddersyndroom
Ook ik heb heel wat jaren last gehad van een vorm van ‘ redderssyndroom’. Ik wilde het goed doen voor de ander met daaronder inderdaad die diepere behoefte dat anderen mij de moeite waard zouden vinden, aardig zouden vinden. Hulpverlener was niet alleen mijn beroep maar mijn identiteit geworden. Zonder er voor anderen te zijn, was ik niet de moeite waard. Op het werk, thuis, bij vrienden, overal.

Overleven
Totdat ik verstrikt raakte in deze  ‘ overlevingsmodus’ en een burn-out kreeg.

Niet goed genoeg
Ik weet niet of ik altijd mijn eigen onbewuste behoefte heb laten prefereren boven de behoefte van de ander. Ik probeerde zeker anderen ook hun eigen problemen op te laten lossen, te ondersteunen in het zelf oplossen van problemen in plaatst van het over te nemen en een volledig afhankelijkheidssituatie te creëren. Maar toch, ik vond wel dat ik er moest zijn voor de ander. Ik onthield verjaardagen, wilde kost wat kost attent zijn door een kaartje te sturen, aan dingen te denken en was altijd bereikbaar voor emotionele of praktische hulp. Toch deed ik het niet goed genoeg voor mijzelf, want soms liet ik steken vallen. Zie je wel! Ik voldoe niet … En ieder woordje van feedback of kritiek, hoe goed bedoeld ook, bevestigde dat ik niet goed genoeg was. Ik voelde me over-verantwoordelijk en over-betrokken en werkte zeer hard. Maar onderhuids borrelde het niet gewaardeerd worden waardoor cynisme, vermoeidheid en uiteindelijk uitgeputheid ontstond.

Gezonde eigenliefde
Ik dacht altijd dat egoïsme iets slechts was. Beter die ander als uitgangspunt nemen in plaats van jezelf. Totdat ik leerde dat ik er echt pas voor de ander kon zijn als ik eerst goed zorgde voor mijzelf. Nog steeds vind ik het fijn om de wereld mooier te maken. Maar nu niet meer vanuit het redderssyndroom maar vanuit gezonde eigenliefde!

You may also like...

2 Responses

 1. Frank Ulaga schreef:

  Hallo Mirtel,
  Enkele dagen voor Kerstmis 2015, zei iemand tegen mij: ” Frank jij moet meer van jezelf houden”. Dit houdt mij nu al vanaf die tijd bezig. Ik heb van thuis uit meegekregen om allereerst mijzelf goed te verzorgen. Datzelfde heb ik geleerd tijdens mijn militaire diensttijd.
  Ik weet dus wanneer ik mijzelf goed verzorg en op de eerste plaats aan mijzelf denk, ik iets voor anderen kan betekenen. Daarom moet ik steeds denken aan hetgeen dat tegen mij gezegd werd: ” Frank jij moet meer van jezelf houden”
  Nu ik dit bericht van jou lees, kan ik begrijpen wat jij hiermee wil zeggen.
  Ik help iedereen, ik laat niemand in de kou staan. Dit doe ik al van kinds af aan en juist daardoor weet ik dit alleen maar kan doen en volhouden als ik allereerst aan mijzelf denk en mijzelf goed verzorg.
  En wat voor mij ook belangrijk is, is eerst luisteren en dan geleidelijk meepraten.
  Dit wilde ik jou gaarne mededelen,
  groetjes Frank Ulaga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *