Eén opmerking kan het verschil maken

Foto
‘Weet je wat ik laatst gedaan heb? Ik begon mijn les over houding. Bij de start van de les vroeg ik: onthou hoe je nu zit. Alsof je er een foto van maakt. Ik voelde de spanning van de studenten oplopen. Toen vertelde ik over de betekenis van diverse lichaamshoudingen en vroeg ze nog eens terug te denken aan hoe ze net zaten.

Onderuitgezakt
Hierop vroeg een student wat ik als docent dan een fijne houding vond. Nou, dat zal iedere docent anders vinden, maar ik vind het prettig als je met je gezicht en lijf recht naar me toe zit, met armen over elkaar. Oh, zei een andere jongen, dan zit ik dus al jaren met een goede luisterhouding? Je moet weten, deze jongen zit altijd onderuitgezakt, met inderdaad, de armen over elkaar. Iedereen heeft kwaliteiten en jij kunt zeker goed luisteren, zei ik tegen hem. Want, dat kan hij ook. Ik zag de jongen acuut van uitstraling veranderen. Dat kan ik ook, ik kan ook goed luisteren! Zei hij. De rest van de dag zag ik hem stralend rondlopen. Dat is toch mooi?!’.

Zijn leven veranderd
De docente kijkt me met stralende ogen aan. Wauw, zegt iemand anders. Die jongen heeft waarschijnlijk al zijn hele leven gehoord heeft dat hij niet zo ongeïnteresseerd erbij moet zitten. Je hebt misschien zijn leven veranderd.

De impact van een opmerking
Inderdaad. Ze heeft misschien wel het leven van deze jongen veranderd. Want één opmerking kan het verschil maken. Zo heb ik jaren gedacht dat ik mezelf heel hard moest bewijzen, alleen maar omdat een directeur van de lagere school in een boze bui zei dat het met mij toch niks zou worden omdat ik geen doorzettingsvermogen had. Dus we weten niet welke impact een opmerking, misschien wel onbewust of in een vlaag van woede gemaakt, op de ander heeft.

Ander perspectief
Wat ik wel weet, is dat positief labelen de wereld in ieder geval ten goede kan veranderen. En niet vanuit vriendjespolitiek, huichelarij, oneerlijkheid, stroop smeren, vleierij of om iemand op een voetstuk te plaatsen. Maar wel omdat een ander perspectief net zo waar kan zijn. Zoals deze docente liet zien.

Mooie wereld
Dit deed me denken aan onderstaand filmpje waarin mensen wordt gezegd dat ze mooi zijn. Je ziet de twijfel, de onderzoekende blik, meent zij het echt, om vervolgens voluit te gaan stralen. De uitspraak van de docente, dit filmproject hieronder. Voor mij allemaal voorbeelden dat je niks groots hoeft te doen om de wereld mooier te maken.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *