‘Ze herkende zich vrijwel in alle verhalen’

Ik voel de zenuwen in mijn lijf
Hoe zou het gaan vanavond? Ik heb via de mail pas één titel van de zes sprekers ontvangen. Niet dat dat vreemd is, dat gebeurt vaker. Ik weet zelden welke verhalen er komen ondanks dat ik zelf het contact heb met de sprekers van te voren. Ieders verhaal is de moeite waard is ons uitgangspunt. Dus geen censuur op inhoud, alleen richtlijnen betreft tijd, geen kwaadspreken over de ander en dat het over jezelf moet gaan.

Wat is anders zijn?
De eerste spreker heeft het over ‘labelen’, over gepest worden, over dat het label Asperger voor hem geen reden is geweest om bij de pakken neer te gaan zitten maar eerder de ambitie heeft vrijgemaakt om anderen hierover te informeren via zijn gedichten, boek en liedjes. Hij vraagt zich af hoe we omgaan met anders zijn. Wat anders zijn is, of echt anders zijn wel bestaat, is niet ieder mens anders? Herkenbare vragen. Hoeveel mensen voelen zich niet anders dan de ander? Hoe vaak zeggen we niet: ‘ ik hoorde er ook niet echt bij’. Wat is dan erbij horen? Wat is anders of normaal als iedereen zich anders voelt? Vragen die aan de bron liggen van dit initiatief, hoe mooi!

Kies je voor openheid?
Terwijl het verhaal van de tweede spreekster vordert, voel ik het borrelen in mijzelf. ‘Het gaat hier bij Deel Je Verhaal wel over je eigen verhaal  …   ze vertelt over de anderen waar ze over heeft geschreven in haar boek. Het roept onrust in me op: ‘ Dit is niet waar Deel Je Verhaal over gaat’. Hoe graag had ik gehoord waarom zij gestart is met dit boek? Welke knopen ze zelf heeft moeten doorhakken, welke ervaringen heeft ze van negatief naar positief kunnen turnen.’ Als ik zeg nieuwsgierig te zijn naar haar eigen verhaal, vertelt ze eerlijk dat ze dat nog te moeilijk vindt. Ze uit daarmee een kwetsbaarheid op het podium die we allemaal wel kennen: wanneer ben je open over jezelf? En waarom? Welk effect zal dat hebben, op jezelf, op je omgeving.

Echte verbinding?
De derde spreker volgt met een verhaal over hoe mooi het is als je echt kunt verbinden met de ander. Dat echt verbinden start met aandacht voor de ander hebben. Onbevooroordeelde, niet ingevulde aandacht. We zitten zo snel in ons eigen verhaal, zegt hij, sturen (on)bewust de ander naar dat punt waar we hem of haar willen hebben door de vragen die we stellen vanuit ons eigen referentiekader. Luisteren we echt of luisteren we naar datgene wat we willen horen, zoeken we vooral naar de woorden die ons eigen beeld bevestigen?  Tijdens zijn verhaal word ik teruggegooid naar het moment daarvoor. Hoe mijn vraag aan de tweede spreekster geen vraag was vanuit verbinding maar vanuit het neerzetten van de ‘kaders van Deel Je Verhaal’.

Parallel proces?
Ik ben er door afgeleid als ik mijn afsluitende vraag stel aan de derde spreker. Ik wil iets rechtzetten en bied mijn excuses aan aan de tweede spreekster. Natuurlijk is je eigen verhaal delen het uitgangspunt. Maar ze stond er wel op dat podium en als ik had willen verbinden, had ik kunnen kiezen voor een andere vraagstelling. Het is alsof de volgorde van de sprekers bijdraagt aan de inzichten die deze avond kan geven. Hoe bijzonder!

Herkenning
De vierde spreekster vertelt een heel persoonlijk verhaal waarin ze geleerd heeft haar vrouwelijkheid te omarmen. Ze vertelt onder andere hoe ze zich groot en sterk hield, als kind meer een jongen dan een meisje was. Hoe ze moest leren dat haar kwetsbaarheid er mocht zijn. Ik had het zelf kunnen vertellen. De vijfde spreker vertelt met humor en timing hoe het erin sluipt dat je de lat steeds hoger legt, dat je obsessief wil dat zaken op een bepaalde manier gebeuren. Hoe hij geconfronteerd werd met zichzelf, tips kreeg zoals gelijk of geluk willen hebben of dat je je niet hoeft te storen aan wat je stoort. Hm… hoe ga ik ermee om als zaken niet gebeuren zoals ik het wil? Ik maak er met Sjon daarna een grapje over, maar ik voel de kern van waarheid.

Welke rol speelt de liefde in ons leven?
Als afsluiter komt een spreekster die geboren is in Sittard. Als jonge vrouw ontvlucht ze het dorp, de provincie. Alles gaat haar voor de wind. Zakelijk, de liefde. Met haar partner verhuist ze naar New York, naar een penthouse met een prachtig uitzicht. Genietend van het panorama beseft ze, ik heb het gemaakt, wat wil ik nog meer. De zaal voelt het al aankomen. Het verhaal krijgt een andere wending. In hoeverre is succes en geld leidend voor geluk en welke rol speelt de liefde in ons leven? Voor wie mijn filmpjes of blogs kent, hoef ik hier niet meer over uit te weiden.

Wauw
De dag erna lees ik een reactie op Facebook: ‘S heeft ook ademloos geluisterd, ze herkende zich vrijwel in alle verhalen’. Wauw … Dat is precies wat ik zelf ook iedere keer ervaar. En dat is dus ook precies de reden dat er meerdere sprekers op een avond zijn. De worsteling, de kracht, de zoektocht naar geluk, jezelf mogen zijn, van jezelf mogen houden, compassie voelen voor je gebreken, mogen leren, mogen ontwikkelen, mogen dragen wat je wil, mogen voelen wat je voelt. Allemaal universele thema’s die langskomen. En het frappante naast deze algemene thema’s vind ik iedere keer weer hoeveel overeenkomsten ik ervaar met het leven van iedere ander, maakt niet uit wie.

Een avond vol
Ik hoor bij iedere spreker letterlijke gebeurtenissen, uitspraken of situaties die ik zo zelf had kunnen vertellen. Alsof iedere spreker een deel van mijn eigen verhaal vertelt. En doordat de ander anders is, word ik gevoed met andere oplossingen en levenslessen waardoor mijn eigen rugzak zich steeds meer vult met mooie inzichten en handvatten. Daarnaast wordt mijn leven verrijkt door de elementen die anders zijn, want ondanks de overeenkomsten, is geen enkel verhaal en dus geen enkel mens het zelfde. Oftewel, het is een avond vol … vol sprekers, vol emoties, vol verbinding, vol valkuilen, inzichten, perspectieven en nog zoveel meer…. Eigenlijk niet na te vertellen, daarvoor moet je het gewoon ervaren!

De filmpjes van deze dappere sprekers komen over een tijd online. Het vervangt natuurlijk niet de sfeer van de avond. Die is, net als iedere spreker, uniek. Een avond meemaken? 9 maart vindt de eerste editie in Tilburg plaats en 22 mei weer een volgende editie in het Cultuurhuis in Heerlen.

Graag tot ziens 🙂

www.deeljeverhaal.nl 

 

 

 

You may also like...

4 Responses

 1. Rob schreef:

  Mooie reflectie, Mirtel. Ik deel je mening over de waarde van ieder verhaal, hoewel ik mezelf het meest herkende in de vijfde spreker 🙂

  #keepupthegoodwork

 2. Jos Reinders schreef:

  Hey Mir,
  Jouw beleving van deze avond is dezelfde als die van mij. Ik stond weliswaar achter een camera maar ik herkende je worsteling. Het was bovenal weer een mooie avond met verhalen die iets deden met mij en met vele andere bezoekers. De persoonlijke ervaringsverhalen van de sprekers houden mij een spiegel voor. Ze relativeren mijn ‘overtuigingen’ of verschaffen inzicht.
  Ik prijs mij gelukkig dat ik hieraan mee mag werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *