Voor jullie maak ik altijd tijd, over regels, keuzes en authenticiteit

Als de avond voorbij is
realiseer ik het me ten diepste: wat zijn het mooie mensen, wat doen we mooie dingen. Vol met gevoelens van dankbaarheid rij ik naar huis.

Het team bestaat uit twee veertigers, een aantal vijftigers, een zestiger en Lotte. Na elke editie van Deel Je Verhaal komen we samen om de avond door te spreken en af te stemmen over vervolgstappen. Sinds vorig jaar combineren we dit overleg met een etentje. Om de beurt koken we voor elkaar. Op deze manier starten we de avond informeel en ontspannen.

Telkens weer geniet ik 
Zonder blad voor de mond spreken we uit wat we denken. We lachen en voeren serieuze gesprekken. Van privé naar werk naar Deel Je Verhaal onderwerpen, het maakt niet uit. Iedereen deelt wat hij/zij wil delen. Er is geen druk, geen moeten, geen verplichting. We vinden het fijn om elkaar te zien, om even bij te kletsen. Het zijn mooie avonden!

Onze jongste telg
Lotte is 18 jaar en vol ambitie en drukke agenda. Haar enthousiasme om lid te worden van ons team, verraste en verblijdde ons. Met haar muziek maakt ze ons concept compleet. Vanaf de eerste keer dat ze een Deel Je Verhaal avond inleidde met haar optreden, betovert ze het publiek met haar stem en puurheid. Een betere start van de avond kun je in onze ogen niet hebben.

Daar kan ik helemaal mezelf zijn
Steeds meer mensen weten haar te vinden voor optredens. Het verbaast ons niet, ze heeft een gouden stem, is creatief, puur en authentiek. Daar kun je niet omheen. ‘Je zult straks wel geen tijd meer hebben’, vragen we haar. ‘Voor jullie maak ik altijd tijd’, zegt ze terug. ‘Ik vind het zo fijn om bij Deel Je Verhaal op het podium te staan, daar kan ik helemaal mezelf zijn ..’. Lotte zit links naast me en kijkt me open aan. Ik laat wat ze zegt goed tot me doordringen en geef haar een dikke knuffel. Natuurlijk vind ik het fijn om te horen wat ze zegt. Maar iets in haar reactie triggert me. ‘Daar kan ik helemaal mezelf zijn’. Leg eens uit Lotte, wat bedoel je precies.

Ik voel dat ik geraakt word
Bij Deel Je Verhaal kan ik zeggen wat ik denk en hoef ik me niet anders voor te doen. Dat is zo fijn, dan ben ik echt helemaal mezelf. Dat kan niet overal. Soms krijg ik te horen dat het anders moet, dat ik iets niet kan zeggen, dat ik me voor moet bereiden op wat ik ga zeggen zodat ik de juiste dingen zeg. Ik voel dat ik geraakt word van binnen. Het raakt aan waar ik voor sta in het leven.

Allemaal zijn we opgegroeid met (leef)regels
De omgeving waar we opgroeien is mede bepalend voor onze normen en waarden. Dag in, dag uit, krijgen we impliciet en expliciet te horen hoe we ons moeten gedragen in een bepaalde situatie. Van onze ouders, vrienden, docenten, vreemden. Deze leef- en gedragsregels zijn niet per se slecht. Als we op school allemaal door elkaar gaan praten, dan krijgen we waarschijnlijk niks mee. En als je samen wil eten, is het handig dat je een tijdstip bepaalt waarop je dat doet. Dit zijn slecht enkele voorbeelden. Allemaal zijn we opgegroeid met legio (leef)regels, opgesteld vanuit de beste intentie.

Wens of waarheid
Alleen, ik vraag me wel eens af of in hoeverre we voldoende stilstaan bij de vraag of de ‘manier waarop we het gewend zijn’, ook de manier is waarop we het willen? Is de regel nog van meerwaarde of is het een beperkend keurslijf dat geen doel (meer) dient? En als wij dan vinden dat het een waardevolle regel is, is het dan vanzelfsprekend dat de ander het ook op deze manier moet doen? In hoeverre zijn we ons bewust van de keuze of wij dit kader willen volgen of niet. Of in hoeverre vertellen we de ander bij het stellen van kaders erbij dat dit is zoals wij dat prettig vinden in plaats van dat het ‘de waarheid’ is?

Zo authentiek
Ik kijk weer naar Lotte die naast me zit. “Ik weet dat jij jouw eigen ervaringen moet opdoen, maar toch wil ik je dit meegeven …’, begin ik. ‘Besef dat het ‘een mening’ is en niet ‘de waarheid’. Het niet volgen van een regel kan natuurlijk consequenties hebben. Dus soms kan het wijs zijn om je er wel aan te houden. Maar aan een regel houden in een situatie om ergens doorheen te komen, is iets anders dan deze regel als ‘de waarheid’ te bestempelen en dus ook te integreren in je eigen leven in andere situaties. Je hebt een keuze en mag zijn wie je bent. Je bent zo authentiek op het podium. Juist jouw openheid en kwetsbaarheid maakt het zo puur. En dat in combinatie met je stem zorgt dat het publiek je omarmt.’

Je hebt een keuze
Ik gooi een stortvloed van woorden over haar heen. En ik besef in mijn relaas … dit is mijn waarheid. Misschien wel meer dan dat. Dit is onderdeel van mijn levensmissie. Laten we geen kopieën van elkaar willen maken, geen keurslijven opleggen maar laten we dankbaar zijn voor onze eigenheid en dus ook voor de eigenheid van de ander. Laten we beseffen dat onze weg niet de weg van de ander hoeft te zijn. Laat Lotte Lotte zijn en ik ik en al die anderen ook zichzelf. Oftewel, laten we beseffen dat we altijd een keuze hebben of we een bepaalde regel of advies opvolgen of niet.

Mogen zijn wie je bent
Want precies dat is wat dit team zo mooi maakt. Dat wat Lotte zo waardeert aan het spelen op het podium van Deel Je Verhaal. We mogen zijn wie we zijn en uitspreken wat we denken en voelen. Geen taboes of keurslijven. En ook deze avond weer besef ik hoe bijzonder dat eigenlijk is! En of Lotte mijn advies opvolgt, dat is volledig aan haar! 🙂

Ook even genieten van Lotte? Klik op onderstaande video:

 

 

 

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *