Noten gekraakt – leven als een zondagskind

Vorig jaar schreef ik een stukje over mijn leven in het boek “Heb jij al een foute man?” van Esther Jacobs waarop een vriendin tegen mij zei: “Waarom schrijf je zelf geen boek?”. Ik had er nooit eerder serieus over nagedacht. Wel merkte ik vaker dat mensen soms schrikken als ik flarden van mijn leven vertel. Reacties als: “Dat jij zo gelukkig in het leven staat met dat wat op je pad kwam?!” en “Wat ben jij open over wat jij hebt meegemaakt!” zijn niet ongebruikelijk. Maar voor mij is het mijn leven. Ik kijk er niet van op, sterker nog, ik ben dankbaar voor mijn leven tot nu toe. Het heeft me gemaakt tot wie ik ben.

Mede doordat ik er zo open over praat, merk ik ook dat vooral mijn openheid over de psychiatrie waarmee ik in mijn leven geconfronteerd ben, mensen afschrikt. Terwijl 1 op de 3 mensen in zijn leven ooit te maken krijgt met een psychiatrische ziekte. Daarom ben ik tot het besluit gekomen om mijn verhaal en inzichten op een breder niveau te willen delen. Om het taboe te doorbreken maar ook om hoop te geven voor familie, patiënten en/of vrienden. Want zoals deze spreuk zegt: “Heb jij ooit een normaal mens gezien? En..beviel het?!”

Hieronder wil ik alvast de achterflap met jullie delen. Graag hoor ik wat jullie ervan vinden!

Achterflap: Noten gekraakt- leven als een zondagskind

Ik groeide op met een chronisch zieke vader en een moeder die buiten het huwelijk nog een liefdesrelatie had. Mijn broer kreeg schizofrenie en pleegde uiteindelijk zelfmoord en mijn partner ontwikkelde een angststoornis. Tijdens een burn-out kwam ik erachter dat ik, ondanks ogenschijnlijk autonome beslissingen, leefde naar (vermeende) verwachtingen van mijzelf en anderen. Van daaruit ontwikkelde ik mijn eigen weg naar een gelukkig leven.

Jij zult het nooit ver schoppen. Daar heb je het doorzettingsvermogen niet voor.”

Eén enkele opmerking, misschien terloops gemaakt, kan je leven veranderen. Soms voel je meteen de impact. Soms besef je pas jaren later hoe het je keuzes heeft beïnvloed. Zo’n opmerking is meestal niet bedoeld om te kwetsen, maar doet dat soms wel.
Hoe we naar de ander kijken en reageren, wordt mede bepaald door de rol die we hebben op dat moment. Je leert van jongs af aan dat bij iedere rol bepaald gedrag hoort. De verschillende rollen vul je, al naar gelang de context, anders in. Onze tijdgeest, de cultuur en je jeugd spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van deze verwachtingen, normen, waarden en overtuigingen.

Ik, drs. Mirtel E. Gommans (1972), GGK, interim-manager en adviseur wil graag het taboe rondom psychisch ziek en “anders zijn” doorbreken. Daarom deel ik mijn ervaringen en inzichten in dit boek want leven zoals je het geleerd hebt, is voor velen de basis. Laat jij je ook leiden door hoe je denkt te moeten zijn of anderen je willen zien? Of kun jij luisteren naar je diepste zelf, naar wat goed en passend is voor jou?

Mocht je nu al weten dat je een exemplaar van mijn boek wilt, stuur dan een mail naar: m.gommans@switchzin.nl. Vooraf aangevraagde exemplaren krijgen natuurlijk een persoonlijke noot door mij erin gezet.

Denk je dat dit verhaal in een ander kader op zijn plaats is zoals een lezing? Mail dan voor meer informatie. 

 

You may also like...

38 Responses

 1. Monique schreef:

  Lieve Mirtel, je gaat als een speer! Je maakt je droom waar en dat verdient veel respect! Ik heb het al vaker gezegd, maar ook nu ben ik trots als ik zie hoe je bezig bent. En…natuurlijk wil ik een gesigneerd boek van je!!

 2. Wauw…
  Dat belooft een ‘goed’ boek te worden: super!

 3. Marleen schreef:

  Kan het envelopje niet vinden, maar IK WIL 🙂

 4. Wilma Noteborn schreef:

  Hoi Mirtel, ik bewonder je (moed). En ja ik wil het graag (proef)lezen. En natuurlijk wil ik zo’n boek met persoonlijke noot van jou!
  Liefs, wilma
  P.s. ik kon het envelopje ook niet vinden…?! N=2 Toch maar een groter envelopje?

 5. Maurice Hommen schreef:

  Hallo Mirtel,

  Heerlijk om te zien hoe je dit ‘levenswerk’ / project weer aanpakt. De weg ernaar toe is een succes en het resultaat zal daar zeker niet voor onder doen. Trouwens dat geldt voor al je persoonlijke en zakelijke wegen die je inslaat.
  Uiteraard wil ik heel graag jouw boek met een persoonlijke noot in mijn bezit krijgen.

 6. Sandy schreef:

  Hoi Mirtel,
  Ook ik kon geen envelopje vinden, maar wil wel heel graag je boek lezen. Succes met je boek. En als de gelegenheid zich voordoet neem ik ook nog contact met je op voor een lezing.
  Groetjes, Sandy

 7. Mark de Bruijn schreef:

  Hoi Mirtel,

  Ja, ik wil! 🙂 Ben heel benieuwd, fantastisch!

  Mark

 8. mitie schreef:

  ik vind het geweldig dat je een boeik schrijft en ben hartstikke nieuwsgierig naar het uiteindelijk werk..

  ik kan dus ook niet wachten op een exemplaar.

 9. ank schreef:

  Mirtel, je blijft me (aangenaam) verrassen! goed onderwerp en met een persoonlijke invalshoek erg interessant…..laat me weten als het zover is dan kom ik naar je boekpresentatie (en koop dan uiteraard een exemplaar) hartelijke groet en heel veel plezier en succes met het schrijven van het boek!
  ank

 10. Pauline hamers schreef:

  Natuurlijk wil ik jouw boek bestellen en het lijkt me erg aangrijpend om te lezen. Ik verwacht dat ik heel veel emoties kan herkennen en door je eerlijkheid is het vast erg mooi. Soms komt je broer nog in mijn dromen voor. Sommige mensen vergeet je nooit meer. Heel veel succes en ik kan niet wachten om het te lezen!!

 11. Beppyvanewijk schreef:

  Hoi Mirtel. Ik zou ook graag een exemplaar willen!

 12. Twan schreef:

  Audaces fortuna iuvat Het geluk is met hen die durven. Deze spreuk kwam ik vandaag tegen net na ik gelezen had over je boek. Toeval? In elk geval wel toepasselijk.

 13. Von (via Facebook; puur toeval) schreef:

  Hallo Mirtel,

  Ik wil jouw boek ook graag lezen.

  Succes en groet,

 14. Rachel Knel schreef:

  Hoi Mirtel,
  Bij deze meld ik me graag aan voor je boekpresentatie! Alvast veel succes gewenst!

  Groet,
  Rachel

 15. Wim schreef:

  Dag Mirtel,
  Ik denk nog regelmatig terug aan het gesprek dat wij een aantal maanden geleden hadden. Toen stelde ik al vast dat jij een groeibriljant verpakt in een lotusbloem bent. Uitzonderlijk puur !
  Ik ben ervan overtuigd dat jouw “gekraakte noten”
  een levenselixer produceert waaruit mensen, die het leven als een molensteen beschouwen, energie en kracht kunnen halen.
  Heel veel succes gewenst !
  Wim

 16. Marianne Rongen-Zeegers schreef:

  Hallo Mirtel,

  Ik wil me op de valreep nog even aanmelden voor je boekpresentatie ( en neem waarschijnlijk nog iemand mee.
  Ben heel benieuwd naar je boek.
  Tot zondag.
  Marianne

 17. Carla Haan schreef:

  Hoi lMirtel,
  Je weet al dat ik er morgen bij ben, maar ik neem Frank ook mee. We willen natuurlijk een gesigneerd boek. Verheugen ons je persoonlijk te kunnen feliciteren. Supwoman. Bedankt voor je inspiratie,
  Carla

 18. Coen van Noortwijk schreef:

  Hey Mirtel,

  Voor mij ook graag een gesigneerd exemplaar aub.

  We zien elkaar straks.

  Groet Coen

 19. José schreef:

  Hoi Mirtel,
  Het was met een woord fantastisch!
  Ik heb zelf ook een schyzofrene zoon, dus ook dit deel is zeer herkenbaar.
  Ik heb via FB jouw boek bekend gemaakt en tevens bij een schrijver. Ook hij heeft het al verder gedeeld. Goede reclame!
  Dank je voor de fijne momenten vandaag en heel veel succes met de verkoop.

 1. 7 juni 2012

  […] wellicht in samenwerking met zorginstellingen uitgeven? En ze krijgt fantastische reacties! Wil je de achterflap van haar boek […]

 2. 7 januari 2013

  […] ik terug naar De Berghut, dit keer niet om mijn onderneming “te boosten’ maar om mijn boek te […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *