Chaos, energie, interactie en de L van liefde

Deel Je Verhaal podium 25 november 2019

Weg met de labels
Petra Willems vertelt hoe haar droom van het podium pakken in duigen viel toen ze de ziekte Vitiligo kreeg. Witte vlekken op haar lijf en de boodschap dat ze nooit meer beter zou worden, maakte haar onzeker en boos. Maar de naam ‘Petra’ betekent rots in de branding, dus dat werd ze, voor zichzelf.

Bewustzijn van de labels die je opgeplakt krijgt, betekent nog niet dat je die moet aanvaarden, vertelt ze. ‘Voel maar!’, zegt Petra, als ze ons in de zaal uitnodigt om onszelf te ‘labelen’ met memo’s om ze daarna heel bewust van ons lijf af te wrijven. Het moment is even hilarisch als serieus. Een zaal vol mensen met gele memo’s op het lijf, wrijvend bij zichzelf en de ander. Georganiseerde chaos…

Over de angst heen
Voor de pauze had ook Marcel Lahaije gevraagd aan het publiek om mee te doen. Marcel, dat trouwens ‘kleine hamer’ of strijdlustig betekent, vertelt over de paradox van angst. Hoe angst je tegenhoudt om te doen wat je wilt en juist deze angst aangaan, in de ogen kijken, de enige manier is om te komen waar je wilt. Hoe we tot het samen zingen komen met de hele zaal, weet ik niet meer precies. Maar duidelijk is dat voor dit samen zingen, sommige bezoekers in de zaal over hun eigen ‘angst’/ schroom heen moeten. Strijdlustig om iets te kunnen betekenen voor anderen, via een podium.

Chaos en interactie
Chaos en interactie met het publiek leek deze keer in ieder geval een rode draad. Was het niet door de sprekers dan ook van onszelf. Als de avond start blijkt dat we de goede camera niet bij ons hebben. Het is ondertussen bijna half acht, de zaal goed vol. Wat te doen? In ieder geval maar eerlijk delen …. En gelukkig is Lotte Walda er. In samenspraak met het publiek wordt beslist welke nummers ze speelt. Hoe heerlijk kan het zijn.

Warm, kleurrijk, intiem en laagdrempelig
Naast de chaotische start met de camera hebben we een nieuw decor. Na de ervaring met het nieuwe blauwe doek, wilden we een meer huiskamersfeer. De avonden zijn warm, kleurrijk, intiem, huiselijk en laagdrempelig. Hoe mooi als de sfeer op het podium dat ook uitstraalt? En omdat het dan toch tijd is voor verandering, experimenteren we deze avond ook maar meteen met een nieuwe vorm van ‘Hoe Is Het Nu Met’ in interview-vorm op het podium. En zoals ook sprekers soms merken dat je verhaal doen op het podium, toch net even anders is als thuis, zo gaat dat ook met onze vernieuwingen. De spots zijn wat fel waardoor er tijdens de avond nog wat gedraaid wordt met de richting van de lampen. De tafelopstelling met de handmicrofoons met kabel vraagt ook nog wat aandacht.

Vallen, opstaan en stralen
Toch voelt het goed. Je zou kunnen denken: wat een prutsers …. En zeker, sommige dingen vragen aandacht. We zouden echter Deel Je Verhaal niet zijn als we onze eigen onvolkomenheden zouden proberen te bedekken. Het zou niet goed voelen om er niet open over te zijn. Anderzijds voelen we door ons concept de vrijheid om dingen live te proberen zonder dit van tevoren helemaal uit te werken en al tig keer geprobeerd te hebben. zoals deze keer het interview op het podium. Het leven is vallen en opstaan en stralen. Het voelt eigenlijk heel goed als dit er allemaal is op een avond.

Uit de schaduw van de ander
Marjo Abrahams, onze eerste spreker vertegenwoordigt dit in mijn ogen ook helemaal. Een beetje wankel loopt ze richting het podium. Ze vraagt om te kunnen zitten. Rustig overdenkend vertelt ze over het uit haar schulp kruipen na huiselijk geweld. En net als ze haar weg heeft gevonden, wordt ze overvallen. Marjo, de naam betekent: ‘droefheid van de zee’. Maar Marjo kiest niet voor de droefheid. Ze laat zich niet kisten en kiest voor de onuitputtelijke bron van kracht die de zee ook is. Bij de vragen staat ze letterlijk te stuiteren van energie. Vallen, opstaan en stralen en volop in haar eigen licht. Echt wel.

Rebirthing
Marie-therese Fober, de 2de spreekster vertelt hoe ze volgens de Maya kalender op haar 52ste opnieuw geboren is en hoe de geometrie haar ondersteunt in het werk dat ze doet. Van onmacht door de regels en structuren voor de massa naar maatwerkoplossingen en autonomie. Dat zou haar wens zijn voor de jongeren die ze begeleidt en probeert ze aan bij te dragen. En als we dan toch in de naammetaforen zitten. Therese betekent oogsten. Als iets duidelijk is dan is het dan deze spreekster aan het oogsten is wat haar levenservaring en haar innerlijke weg haar heeft gebracht.

Hoe Is Het Nu Met Rob?
En dan was er nog Rob Oostdam die bijna 5 jaar gelden ook op ons podium stond. Zijn statement: ook met 450.000 euro schuld kun je gelukkig zijn. De naam Rob komt van Robrecht. Robrecht is een Germaanse naam die is samengesteld uit ‘rod’, dat ‘roem’ betekent en ‘brecht’ of ‘bert’. Dit betekent ‘stralend, schitterend’: oftewel ‘Schitterend door roem’. Het lijkt wel bijna alsof we onze namen gaan leven. Rob schitterde van roem…. Totdat hij in de schulden kwam en een schuldsaneringstraject geweigerd werd. Sindsdien leeft Rob op zo’n minimaal inkomensniveau dat beslagleggers hem met rust laten. Wat Rob vooral wil laten horen is dat hij dankbaar is voor de kleine dingen in het leven. Toch gloort er misschien ook hoop aan de horizon betreft zijn schulden. Maar kijk daarvoor vooral zijn filmpje.

De L van liefde
Het podium voelt voor mij wel altijd als een beetje thuiskomen. chaos, energie en interactie… Zou er een link zitten met mijn eigen naam? Ik weet dat de Mirte een altijd groenblijvende heester is. Vroeger zei ik altijd: ‘mijn ouders hebben hier zelf de ‘L’ achter geplant’ …. Nu lees ik echter nog iets: ‘Mirte was in de Oudheid en symbool voor liefde, geluk en vruchtbaarheid`. Heel stiekem vind ik dit best mooi symbolisch voor ons podium. Een podium voor liefde en geluk en ook voor vruchtbaarheid; want volgens mij wordt er op dit podium heel wat liefde en geluk gedeeld en ervaren en nieuwe zaadjes geplant. Mmmm… hoe zit het dan met de L van Mirtel…..

Dat is vanaf nu gewoon de L van liefde, want uit liefde ben ik ontstaan. En liefde is er altijd en mag in overvloed gedeeld worden, vanuit chaos, energie, voor jezelf of in interactie met de ander … in welke vorm dan ook. 

liefs, MirteL

 

ps. en dat meer mensen handelen vanuit liefde: dank aan René Driessen die met spoed vroegtijdig vertrokken is van de ondernemersdag om ons uit de brand te helpen met de opnames. Dank!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *