Soms moeten we een beetje sterven

‘Gaat goed met jou hè?!’ Een zin die ik de laatste tijd vaker hoor. Het gaat ook goed. Ik heb leuke ideeën, ontmoet mooie mensen en hou van het werk dat ik doe. Dus antwoord ik eerlijk dat ik het geweldig vind wat er allemaal gebeurt en dat het zeker goed gaat, maar dat ik het soms ook best een spannende tijd vind. Want hoe mooi het allemaal is, zal ik daarmee in staat blijven om als zelfstandig ondernemer en kostwinner, in deze tijd van crises, mijn gezin te blijven onderhouden? Zoveel bedrijven die het niet redden. Zodra ik dit vertel, zie ik de verwarring op de gezichten tegenover me. ‘Als je leeft wat je predikt, dan heb je dat niet meer’, zegt een vriend even later. ‘Wat heb ik dan niet meer?’, vraag ik. ‘Nou, je weet wel. Dat je je zorgen maakt of het wel goed komt. Je zegt toch zelf altijd dat je vertrouwen moet hebben dat het goed komt?’.

Het leven laten stromen, vertrouwen hebben, is zeker mijn credo. Eén van de redenen dat er de afgelopen jaren van alles op mijn pad kwam. Zo had ik in oktober weer een idee. Het kwam op in mijn hoofd en voelde zo simpel en logisch dat ik me niet kon voorstellen waarom ik hier niet eerder op was gekomen. Sinds het uitkomen van mijn boek Noten gekraakt in maart van dit jaar, vertel ik namelijk op meerdere plaatsen mijn verhaal over de ziekte van mijn vader, broer, partner en uiteindelijk mijn burnout (en ook dat vind ik nog steeds spannend!). De reacties zijn divers maar ook overeenkomstig; mensen herkennen zich in (aspecten van) mijn verhaal, voelen zich aangesproken en of gesteund. En in gesprek delen deze ‘wildvreemden’ dan vaak spontaan fragmenten uit hun leven met mij. Hierdoor voel ik me weer geraakt en geïnspireerd, ervaar ik verbondenheid, zelfs liefde, ondanks dat ik de ander soms niet of nauwelijks ken. Dit maakt het altijd tot bijzondere ontmoetingen waardoor de energie voelbaar is, door de ruimte en mijn lijf stroomt en ik me ontzettend dankbaar en rijk voel.

Daarop kwam het idee voor ‘deeljeverhaal’: een groep op facebook en een website waar iedereen zijn/haar verhaal kan delen. Verhalen om te laten zien dat zwarte periodes er net zo bij horen als lichte periodes in het leven. Verhalen die laten zien dat er meerdere wegen naar Rome zijn, dat je niet de enige bent. Verhalen vol ervaringen waarvan je kunt leren en die je steunen, stimuleren en inspireren. Verhalen over dromen die werkelijkheid worden. Verhalen die taboes en stigma doorbreken, kwetsbaar en open. Verhalen die laten zien dat je niks te verliezen hebt, dat alles er mag zijn, dat ieder mens er mag zijn. Oftewel verhalen van het leven. De reacties waren zo positief dat ik al snel besloot ook een ‘deeljeverhaal op het podium’ te willen organiseren. En ik kon het bijna niet geloven, maar voordat ik het wist had ik voldoende hulp en sprekers dus 20 januari 2014 is het al zover, dan gaan we verhalen live delen in het cultuurhuis in Heerlen. Als dit niet geweldig is!

Hoe goed het ook gaat, toch kruipt de gedachte van het ‘niet redden’ ook geregeld uit mijn onderste krochten naar boven. Dus was ik hier in het gesprek met mijn vrienden open over. Want het is er beiden. De rijkdom, vreugde en dankbaarheid en mooie dingen die gebeuren en ook verdriet, zorgen en somberheid en vervelende dingen. En opgegroeid in een wereld waar financiële zekerheid één van de uitgangspunten was, vind ik mijn weg van het zelfstandig ondernemerschap soms best spannend. Het vertrouwen waar mijn vriend me op wees, betekent niet dat ik pretendeer dat alles gaat zoals je het wenst in het leven. Dat kan in mijn ogen helemaal niet. Dood, verderf en ongeluk horen net zo bij het leven als geboorte, vreugde en geluk. Zonder winter niet zo’n mooie lente. Oftewel, soms moeten we een beetje sterven of verderf op ons pad krijgen om heel mooi te kunnen bloeien als de tijd rijp is.

Dus als ik het heb over vertrouwen, heb ik het over vertrouwen dat je de dingen aankunt die op je pad komen. En dat kan van alles zijn, zoals een faillissement als je ondernemer bent. Daar ga ik niet vanuit, maar een glazen bol heb ik niet dus wie weet wat het leven voor me in petto heeft. Vertrouwen dat ik het aankan, wil niet zeggen dat ik het niet af en toe spannend vind. En daar ben ik open over. Tijdens een tegenslag, verdriet, plotseling succes, of als je anders gaat denken, voelen of doen, neem je altijd een beetje afscheid van je ‘oude ik’, van de oude veilige situatie. Dit voelt onwennig en laat oude patronen de kop op steken (financiële zekerheid!). Maar uit ervaring kan ik zeggen: juist het vechten tegen dat wat is, kost overmatig veel energie. Door het te (h)erkennen en uit te spreken, vliegt het door me heen in plaats van dat ik het in mijn rugzak stop. Hierdoor belemmert het mij gelukkig ook niet meer in het nemen van de stappen die ik graag wil, hoe spannend ook!

Door deeljeverhaal hoop ik dat we zoveel mogelijk gaan toelaten en (h)erkennen. Mijn eigen verhaal staat daardoor steeds meer symbool voor wat we samen kunnen bereiken door openheid. Want juist in de uitwisseling van verhalen zien we elkaars worstelingen, kracht, vallen en opstaan, sterven en vernieuwd wakker worden, durven we risico’s te nemen en gewoon te ‘doen’, leren we relativeren en ervaren we steun en intense verbondenheid. En daardoor dringt het steeds dieper tot me door hoe zoiets eenvoudigs als openheid de wereld echt kan veranderen. Doe jij mee?

“keep embracing each day, keep on yearning, keep on making mistakes, just to keep on learning, keep on giving, you keep on wanting, keep on fighting, just get up every morning and try…try….just try you just try…try….just try”
Sidsel Endresen – Try

Facebook deeljverhaal
www.deeljeverhaal.nl
deeljeverhaal op het podium 20 januari 2014 Cultuurhuis Heerlen 19.30 zaal open

 

 

 

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *