Zelfcompassie; de weg naar mentale heling

Van jongs af aan waren belangrijke mensen in mijn leven ziek.
Los van de zorgen die dit met zich meebracht, ontwikkelde zich op de achtergrond een desastreus patroon; Ik wilde sterk, aardig en goed zijn voor iedereen om me heen. Niks mis mee zou je zeggen. De wereld kan wel wat compassie gebruiken. Klopt. Alleen.. ik vergat mijzelf.

Mijn zelfkritiek was torenhoog. Ik deed het nooit goed genoeg, was niet slim genoeg (niet zo slim als mijn broer), niet goed genoeg (niet zo goed als mijn collega’s), niet aardig genoeg (niet zo aardig als mijn vriendinnen) etc.

Dit leidde tot uitputting en verlies van mijn ‘eigenheid’.
Ik deed dingen die ik eigenlijk niet wilde of geen energie voor had, voelde me overmatig schuldig en schaamde me voor mijn fouten. Hierdoor raakte ik snel geïrriteerd, boos en ogenschijnlijk onaantastbaar.

Niet gek dat ik uiteindelijk in een burn-out/depressie terecht kwam.
Toch is dit het beste dat me kon overkomen. Het gaf me ‘mijn’ leven terug. Ik leerde dat ik goed was zoals ik was. Zo werd ik langzaam de ‘beste’ vriendin voor mezelf. Het mooiste cadeau ooit!

In dit filmpje wordt het mooi verwoord. Het kijken waard!

 

#zelfcompassie #mentale #gezondheid #psychische #kwetsbaarheid

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *