Aandacht beter dan salaris, het geluk van een gesprek

Aandacht werkt
Al bij het openen van deze pagina in de krant, krijg ik een glimlach op mijn gezicht. ‘ Een beetje aandacht werkt’ . Ja natuurlijk werkt dat, schreeuwt er ergens in mij! Daarom Deel Je Verhaal, dat zou ik vaker van de daken willen schreeuwen. Maar dat hoeft niet. Het komt vanzelf, het leven heeft zijn/haar natuurlijke weg.

Een simpel gesprek
Toch, zo eenvoudig kan het zijn. Geen high-tech innovaties, gewoon een simpel gesprek en het geluksgevoel van je medemens en medewerkers wakkert aan en het ziekteverzuim verlaagt. Nog mooier voor werkgevers: een simpel gesprek leidt zelfs tot hogere arbeidsproductiviteit.

Barrieres
Praten kunnen we bijna allemaal. Echter, het blijkt, zodra het persoonlijk wordt, haken ‘we’ af. Het is voor managers volgens dit artikel, niet zo eenvoudig: geen tijd, niet gewend om persoonlijke vragen te stellen, de angst om een beerput open te trekken. Managers vinden het moeilijk om zichzelf kwetsbaar en eerlijk op te stellen en sturen hun medewerkers op cursus en niet zichzelf. Nou, ik denk niet dat het alleen moeilijk is voor managers, ook hulpverleners en andere medemensen.

We lijken het verleerd
We lijken het verleerd, om ‘gewoon’ van mens tot mens een gesprek te hebben.  Waarom? Ik weet het niet. Omdat het ons kwetsbaar maakt, kan leiden tot (voor)oordelen? Terwijl ik weet uit ervaring, juist open en kwetsbaar het contact aangaan, maakt de dag mooi, maakt het leven mooi.

Gelukkiger voelen
Door het te hebben over onze persoonlijke zaken, vallen status, functies en verschillen weg, ervaren we overeenkomsten, (h)erkennen we onszelf in die ander, voelen we steun en verbinding, oftewel voelen we ons gelukkiger! Dus mijn advies? Deel je verhalen met elkaar! Niet alleen privé met vrienden en familie, ook op het werk met je collega’s, van welke functie dan ook.

Hoeveel mooier en eenvoudiger kan het zijn?  #openheid #verbindt en #verlicht

Lees hieronder het hele artikel uit het Financieel Dagblad van 30 april 2016:

You may also like...

2 Responses

  1. Joop Hofman schreef:

    Mooi artikel om bijvoorbeeld in een “Arcus” bulletin te publiceren!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *