Het collectieve brein; de kracht van verbinden

Yes! Weer een stap verder in het traject van inclusief onderwijs.

Ik heb ooit een bijeenkomst gehouden waarbij ik de groep (>100 man) mijn gewicht liet raden. Het riep wat gegniffel op in de zaal dat ik als vrouw deze vraag stelde. Maar dat is natuurlijk een ander verhaal. Hoe dan ook. Het zal je misschien niet verbazen maar het gemiddelde van alle uitkomsten kwam echt heel dichtbij mijn daadwerkelijke gewicht. Collectieve intelligentie. Het werkt. Dat weet ik. En toch.

Vandaag werd ik wederom verrast door de opbrengsten van een interactieve bijeenkomst over inclusief onderwijs bij MosaLira. De diversiteit van invalshoeken, tips en adviezen. En niet te vergeten, de energie die ik voelde om er samen voor te gaan. Geweldig!

Maar er was ook een belangrijke kritische noot; laten we niet blijven hangen in denken over en ook gaan doen! En wil dat doen kans van slagen hebben, begin dan klein en concreet. Ik moest meteen denken aan onze uitdagingen op grotere schaal. Hoe geweldig het is dat we in verbinding staan met de hele wereld maar de uitvoering van onze activiteiten op deze schaal ons nu geregeld de keerzijde laat zien…. zoals bijvoorbeeld het niet beschikbaar zijn, milieuonvriendelijkheid en/of verslechterde dienstverlening van materialen/producten door uitbesteding van deze diensten en productie ver over onze grenzen heen.

Laten we inderdaad de kracht gebruiken van ons collectieve brein …. maar klein doen.
Ik kijk uit naar het vervolg!

#mosalira #inclusie #inclusief #onderwijs

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *