Klein eindigen door groot te starten, delen zonder oordelen

Powervrouw
Al surfend op Facebook lees ik een indringend verhaal op de tijdlijn van Sunny Bergman. Een vrouw bedankt Sunny dat er vrouwen zijn zoals zij. Ze hoopt dat ze zelf misschien op een dag zich durf uit te spreken over datgene wat haar nu nog gevangen houdt. Ze hoopt ooit misschien ook een powervrouw te kunnen zijn voor iemand anders.

De kwetsbaarheid van openheid
Het laat me denken aan het gesprek dat ik had met dierbare vriendinnen afgelopen week. Onder het genot van drank en spijs komen we om de zoveel weken bij elkaar en vertellen we elkaar de ins- en outs van onze levens en wat we vinden van elkaar of elkaars ideeën. Niet iedereen is even open, zelfs niet in deze intieme kring. We hebben het er met elkaar over. De samenstelling voelt goed en vertrouwd. Maar het kost vaak moeite om je uit te spreken. Want uitspreken doet niet alleen iets met de ander, maar ook iets met jezelf. Uitspreken wat er in je omgaat maakt het ‘waar’, maakt je ‘kwetsbaar’, maakt dat je in contact kunt komen met je ‘ gevoel’. Maar uitspreken zorgt natuurlijk ook dat we bang zijn voor het ‘ oordeel’  van de ander, voor ‘reacties’ waar we misschien niet op zitten te wachten.

Eigen leven leiden
We krijgen het over Deel Je Verhaal. Dat het een mooi initiatief is. En dat de podiumavonden zeker de moeite waard zijn om mee te maken. Maar er zijn ook kritiekpunten. Want ‘ Waarom moet het ook op internet? Is openheid in een intieme kring niet voldoende? Zodra het op internet staat, gaat het zijn eigen leven leiden, is het uit de context van de zaal.’  Ik herken de kritiek. Toevallig hadden we in de week daarvoor met het team een soortgelijke reactie van een omstander van een verhalendeler. Mooi initiatief maar niet fijn dat het openbaar op you tube stond.

Geen schroom meer voelen
Al vaker hebben mensen ons aangesproken op de totale openbaarheid van het initiatief. Potentiele sprekers haken af vanwege de beeldopnames. ‘ Je uitspreken in een zaal is toch meer dan voldoende’ . Natuurlijk is je verhaal vertellen aan een zaal geweldig! Het doel is ook niet dat iedereen zijn of haar verhaal de wijde wereld in moet brengen. Mijn missie is geslaagd als geen enkel mens meer schroom voelt om zijn of haar zieleroerselen met een ander te delen. Mijn missie is geslaagd als we niet meer bang zijn voor het oordeel van de ander of onszelf (want soms zijn we zelf de grootste criticus). Waar dan ook.

Ambassadeurs
En natuurlijk is niet voor iedereen het openbare podium het geschikte medium. Dat hoeft ook niet en is niet de boodschap van Deel Je Verhaal. Maar we hebben wel ambassadeurs nodig om onze boodschap te kunnen verspreiden. En om zo breed mogelijk onze boodschap te verspreiden, hebben we ambassadeurs nodig die het wel de wijde wereld in durven te gooien.Want willen we klein eindigen, dan zullen we groot moeten starten. Dus hopelijk leiden de verhalen van onze ambassadeurs ertoe dat straks niemand zich meer afvraagt óf hij of zij, zijn/haar verhaal deelt maar is het gewoon een vanzelfsprekendheid. Kies wat voor jou het beste voelt. Deel met je partner, familie, vrienden, collega’s of wie dan ook of in welke context dan ook. Maar deel …

Deel Je verhaal
Want daarom is Deel Je Verhaal opgezet. Een initiatief om onze levenservaringen te delen zodat we hopelijk een wereld creëren  waarin openheid niet leidt tot oordelen en uitsluiting maar waarin we elkaar deelgenoot mogen maken van onze ervaringen, positief en negatief zodat we steun ervaren of geven, de ander inspireren en mogen leren van elkaar.

Bericht Sunny Bergman
Reageren op het bericht van Sunny Bergman? Klik op deze link. Werkt de link niet? Lees dan het bericht door te klikken op: verhaal Sunny Bergman

Zelf ambassadeur worden?
En wil jij ambassadeur zijn van Deel Je Verhaal? Kijk dan eens op onze website www.deeljeverhaal.nl of neem een kijkje bij de facebookgroep. De sprekersplekken voor ons podium zijn bijna vol voor dit jaar maar delen kan natuurlijk ook door het zelf insturen van een film, strip, verhaal.

Hopelijk tot ziens!

 

 

You may also like...

1 Response

  1. Joop Hofman schreef:

    Mirtel houdt het warm …… goed bezig !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *